Začíná mise k ‚zlaté‘ planetce Psyche. Co by se stalo, kdybychom ji vytěžili?

13. 10. 2023 – 16:19 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Začíná mise k ‚zlaté‘ planetce Psyche. Co by se stalo, kdybychom ji vytěžili?
Planetka Psyche a stejnojmenná sonda, která k ní má přiletět v roce 2029. | zdroj: Profimedia

Psyche je unikátní planetka. Její odrazivost naznačuje, že je z velké části tvořena železem, niklem a také – zlatem. Sonda NASA se vydala prozkoumat její složení a geologii.

Raketa Falcon Heavy od SpaceX v pátek 16:19 SELČ po několika odkladech vynesla z Kennedyho vesmírného centra na Floridě do vesmíru sondu, která má prozkoumat neobyčejnou kovovou planetku Psyche.

Stejnojmenná sonda má z oběžné dráhy planetky zjišťovat její geologii, složení a magnetické pole, píše na svém webu americká vesmírná agentura NASA.

Poprvé do kovového světa

Psyche je skutečně unikátní planetka (= asteroid), která obíhá kolem Slunce v pásu asteroidů mezi Marsem a Jupiterem. Má tvar podlouhlé brambory, na délku měří 226 kilometrů, což z ní dělá obra mezi planetkami, a její odrazivost naznačuje, že je z velké části tvořena železem, niklem a také – zlatem.

„Navštívili jsme buď osobně, nebo roboticky světy z kamene, světy z ledu a světy z plynu... ale tohle bude naše první návštěva světa, který má kovový povrch,“  cituje magazín Space Lindy Elkins-Tantonovou z Arizonské státní univerzity, která patří do týmu mise Psyche.

Někteří planetární vědci se domnívají, že planetka je vlastně jádro planety obnažené při katastrofické srážce. Mise Psyche by proto mohla být jedinečnou příležitostí prozkoumat srdce planet, o kterých toho zatím víme pramálo.

profimedia-0781854582 psyche Ilustrace planetky Psyche. | zdroj: Profimedia

„Snažíme se pochopit kovová jádra Země i jiných planet. K těmto jádrům, která jsou příliš horká a příliš hluboko, se však nedostaneme, takže tohle je pro nás jediný způsob, jak jádro vidět a zkoumat,“ říká Elkins-Tantonová.

Psyche, pojmenovaná po řecké bohyni lidské duše a zobrazovaná s motýlími křídly, také může vědcům otevřít okno do násilné historie srážek a akrecí (zvětšování objemu těles připojováním vnějších částic), ze kterých se rodily planety.

Někteří vědci však upozorňují, že Psyche může být specifický typ vesmírného tělesa, se kterým jsme se dosud nesetkali.

  profimedia-0781854582 psyche Let sondy k planetce Psyche kolem Marsu. | zdroj: Kredit-NASA/JPL-Caltech

Kolem planetky bude sonda obíhat v pěti plánovaných orbitálních režimech, každý s jinou periodou, vzdáleností od povrchu a inklinací. Nejblíže by se měla přiblížit k povrchu na 75 kilometrů.

Zlato, kam se podíváte

Není to zlatokopecká, ale výzkumná mise a od toho, aby se Psyche stala zdrojem vzácných kovů i zlata pro naší civilizaci, jsme astronomicky daleko. A ostatně ani přesně nevíme, kolik na ní zlata je, takže se patří připomenout, že „není všechno zlato, co se třpytí“. Přesto mise k planetce vyvolala mimořádnou pozornost u investorů do zlata a vzácných kovů.

Někteří ekonomové už přemýšlejí nad otázkou, jakou technickou hodnotu by zlato z Psyche mohlo mít. Magazín Forbes píše, že dospěli k astronomickému číslu 10 000 biliard (biliarda = 1015) dolarů. To je několikanásobně víc než hodnota světové ekonomiky, kterou web Statista odhaduje na 105 bilionů (1012) dolarů.

Na sociálních sítích jsou vyslovovány obavy, že těžba a prodej zlata z Psyche by vyvolaly hyperinflaci a ekonomické zhrouceni. To je však nesmysl. Hlavní měny nejsou vázané na zlato, zlatý standard se nepoužívá desítky let.

Cenu zlata by ale (stále jen hypotetický) poklad doručený na Zemi z vesmíru snížil kamsi k nule. Prodělali by ti, kteří syslí svůj majetek ve zlatých cihlách.

Zlato by ztratilo význam jako kov uchovávající hodnotu. Stalo by se průmyslovým kovem. Mohlo by být používáno tam, kde by bylo možné využít jeho tvárnost a vodivost. Ze zlata bychom mohli mít třeba rozvody elektřiny v bytě.

Zlato z vesmíru by zkrátka bylo technologicky prospěšné.

Pozemská ekonomika teď ale jde stranou. Mise Psyche je ryze vědecká. Vědci si od ní slibují poznatky o vnitřní struktuře planet ve sluneční soustavě. První data by měli dostat v roce 2029, kdy sonda přiletí k planetce.

Zdroje:

Nejnovější články