Zlatý jazyk otevíral mrtvému cestu mezi blažené (do nebe)

12. 2. 2021 – 12:00 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Zlatý jazyk otevíral mrtvému cestu mezi blažené (do nebe)
Mumie se zlatými amulety ve tvaru jazyka. | zdroj: Profimedia

Nové vykopávky ukazují, že zlato bylo oblíbené už ve starém Egyptě. 

Egypt vydal další mumie. Patřily patrně elitě, která vládla zemi před dvěma tisíci lety.

Tým archeologů odkryl během vykopávek v západní části egyptské Alexandrie polorozpadlou dva tisíce let starou mumii, která měla v ústech zlaté amulety ve tvaru jazyka.

Archeologové mají za to, že účelem zlatého jazyka bylo, aby mrtvý mohl lépe a působivěji mluvit v posmrtném životě před soudem boha Osirise (před pořečtěním Usir). Ten odděloval blažené od zatracených (obdoba nebe a pekla) a ty druhé trestal. 

Pohřbena s rozesmátou maskou

Vykopávky v oblasti chrámového města Taposiris Magna v okolí chrámů zasvěcených Osirisovi vedla dominikánská archeoložka Kathleen Martinezová. Archeologové během nich objevili například i mumii se zdobenými rohy a symbolem kobry na čele, ale i náhrdelníkem s přívěškem sokola, který zřejmě odkazoval k bohu Hórovi, vládci nebes, slunce a světla

Další mumifikovaná Egypťanka zase měla pozoruhodnou masku s rozesmátým obličejem.

profimedia-0588369393u Rozesmátá maska jedné z mumií, které byly v oblasti chrámového města Taposiris Magna. | zdroj: Profimedia

Na nalezišti nalezli archeologové také mince s vyobrazením Kleopatry VII., tedy nejslavnější Kleopatry tohoto jména, kterou dosadil na trůn římský císař Julius Caesar.

Kleopatra byla poslední panovnicí z řecky mluvící dynastie Ptolemaiovců. Egyptu vládla v období let 51 až 30 před naším letopočtem. Její sebevraždou po dobytí země Římem vláda Ptolemaiovců v Egyptě skončila.

Jiný Egypt

V době před dvěma tisíci lety byl Egypt značně odlišný od Egypta v době stavitelů pyramid. Ovládali ho potomci mužů Alexandra Velikého, egyptská aristokracie připomínala spíše řeckou nežli tu prapůvodní egyptskou z období Staré říše.

Navíc byl Egypt již dávno državou Římské říše. Není tedy překvapivé, že se v Egyptě promíchávaly nejrůznější kulturní zvyklosti.

Právě ty se zřejmě podepsaly i na neobvyklém zlatém jazyku z nejnovějšího nálezu. Identita pohřbených je nicméně předmětem výzkumu. Vzhledem k okázalému pohřebišti i sochám, které nebožtíky znázorňovaly, byli to patrně zástupci vládnoucí elity. Více o tom však sdělí až další výzkum.

Zdroje:
antiquities.gov.eg

Nejnovější články