Astronauti poprvé přistanou odrazem od atmosféry. Jako když házíte na rybníku žabky

17. 12. 2023 – 19:52 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Astronauti poprvé přistanou odrazem od atmosféry. Jako když házíte na rybníku žabky
Modul Orion (ještě s připojeným servisním modulem) při návratu na Zemi v misi Artemis I na Měsíc a zpět. | zdroj: Profimedia

NASA mění způsob přistání. Způsob „skip reentry“, kterým se už příští rok vrátí astronauti z cesty k Měsíci, ukazuje ve videu natočeném z kamery přistávacího modulu.  

Fascinující záběry ukazují přistávací modul vesmírné lodi Orion vstupující do zemské atmosféry rychlostí 32krát vyšší, než je rychlost zvuku. Takový pohled, jaký vidíte ve videu, se naskytne astronautům při návratu z letu k Měsíci, který je plánován na podzim příštího roku.

Americká vesmírná agentura NASA publikovala video k prvnímu výročí letu lodi Orion, která v misi Artemis I letěla ještě bez posádky.

NASA během přistání poprvé s kabinou pro lidskou posádku vyzkoušela manévr, který se nazývá „skip reentry“, což se dá volně přeložit jako „přeskok“, nebo „přeskokový manévr“. Loď přistávala s odrazem od atmosféry.

Manévr můžeme zjednodušeně přirovnat k odrazu vodorovně hozeného plochého kamene od hladiny jezera – k žabce.

Takový postup, který využije vztlak Orionu, umožní lodi přistávat na stejném místě, bez ohledu na to, kde poprvé vstoupí do zemské atmosféry.

Přistávat se bude u břehů Kalifornie

„Skip reentry pomůže Orionu přistát blíž k pobřeží, kde už budou čekat vyprošťovací posádky, které modul a astronauty dopraví zpět na pevninu. Závěrečnou fázi mise urychlíme a významně snížíme počet zdrojů, které musíme rozmístit v Tichém oceánu, abychom zajistili vyzvednutí,“ vysvětlil na webu NASA Chris Madsen, manažer navádění, navigace a řízení Orionu.

Zeměpisná šířka vstupu vesmírných lodí do atmosféry při návratu z Měsíce je určena dnem návratu a polohou Země a Měsíce. Když přistávali astronauti z misí Apollo, jejich kapsle vstupovala do atmosféry přímo. Při tomto manévru mohla kapsle přistát jen 2800 kilometrů od místa, kde do atmosféry vstoupila.

Vesmírná agentura chtěla přirozeně vyzvednout astronauty co nejdříve, což vyžadovalo hlídkování lodí v rozlehlé oblasti Pacifiku. Při přistání přeskokovým manévrem může modul od počátečního vstupu do atmosféry uletět až 8 850 kilometrů.

Pokud vše dopadne, jak je plánováno, během misí Artemis bude kapsle Orion pravidelně přistávat 80 kilometrů od pobřeží Kalifornie.

orion_artemis_lunar_entry_modes Tento graf ukazuje, do jaké míry se může prodloužit dolet vesmírné lodi Orion přeskokem v porovnání s doletem, kterého byla schopna dosáhnout loď Apollo s přímým vstupem do atmosféry. | zdroj: NASA

Nic nového pod Sluncem. Koncept skip reentry byl znám už v dobách Apolla, ale nebyl použit. Jednoduše proto, že Apollo nemělo potřebnou navigační technologii, výpočetní výkon a přesnost.

Odraz od atmosféry má další výhody. Sníží přetížení, kterému astronauti čelí při návratu, i teploty, kterým musí vzdorovat povrch modulu a které mohou dosahovat až 2760 stupňů Celsia.

Do Pacifiku šplouchnou v režii Leonarda da Vinciho

Loď Orion, která má člověka dopravit dál, než jsme kdy cestovali, byla vypuštěna pomocí rakety Space Launch System (SLS) 16. listopadu 2022. Letěla 25 dní, z toho šest dní na oběžné dráze kolem Měsíce, a dosáhla vzdálenosti 434 500 kilometrů od Země.

Tím urazila větší vzdálenost než jakákoli dosavadní vesmírná loď určená pro lidskou posádku. Nakonec přistávací modul rychlostí 40 000 kilometrů vletěl do naší atmosféry.

Start mise Artemis II, která poletí ve stopách Artemis I, ale s lidskou posádkou, je plánován na listopad 2024. Bude to první pilotovaná mise od letu Apolla 17 v roce 1972, která bude mířit dál než na nízkou oběžnou dráhu Země.

Lodě Orion, které v těchto misích poletí, budou nabity moderními technologiemi, pokročilejšími než v éře Apolla na přelomu šedesátých a sedmdesátých let minulého století.

Přes tyto novátorské technologie však budou v závěrečné fázi letu klouzat na Zemi s astronauty v padácích. Tohle zařízení přitom navrhl už v patnáctém století renesanční génius Leonardo da Vinci.

Zdroje:

Nejnovější články