Jak si udržet zdraví, když musíte sedět u počítače. Vědci dospěli k prostému receptu

18. 1. 2023 – 9:26 | Člověk | Nedd | Diskuze:

Jak si udržet zdraví, když musíte sedět u počítače. Vědci dospěli k prostému receptu
Nejvyšší čas jít se projít. | zdroj: Profimedia

Čeká vás dnes další den, který strávíte v kanceláři u počítače? Pak byste měli vědět, že existuje jednoduchý způsob, jak omezit zdravotní rizika celodenního sezení. Zjistili ho výzkumníci z Kolumbijské univerzity v New Yorku.

Celodenní sezení může poškozovat vaše zdraví. Nová studie popisuje snadný způsob, jak tomu zabránit.

Stačí pět minut

Pokud chcete snížit škodlivé účinky sezení na vaše zdraví, udělejte si každou půlhodinu pětiminutovou lehkou procházku. To je hlavní zjištění nové studie, kterou publikovali v časopise Medicine & Science in Sports & Exercise odborníci z Kolumbijské univerzity v New Yorku.

Výzkumníci požádali 11 zdravých dospělých jedinců středního a vyššího věku, aby v jejich laboratoři seděli pět dnů osm hodin, což je délka běžného pracovního dne.

V jednom z těchto dnů seděli účastníci celých osm hodin, pouze s krátkými přestávkami na toaletu. V ostatních dnech výzkumníci testovali řadu různých strategií, jak přerušit sezení lehkou chůzí.

Jeden den se třeba účastníci procházeli jednu minutu každou půlhodinu. Jiný den se procházeli pět minut každou hodinu.

Naším cílem bylo najít co nejmenší množství chůze, které by mohlo kompenzovat škodlivé účinky sezení na zdraví. Zejména jsme měřili změny hladiny cukru v krvi a krevního tlaku, což jsou dva důležité rizikové faktory srdečních onemocnění,“ píše v magazínu The Conversation profesor behaviorální medicíny Keith Diaz, který výzkum vedl.

„Zjistili jsme, že pětiminutová lehká procházka každou půlhodinu byla jedinou strategií, která výrazně snížila hladinu cukru v krvi při celodenním sezení,“ pokračuje vědec a zdůrazňuje: „Tento režim srazil nárůst hladiny cukru v krvi po jídle téměř o šedesát procent.“

Zmíněná strategie také snížila krevní tlak o čtyři až pět bodů ve srovnání s celodenním sezením. Ale i kratší a méně časté procházky zlepšily krevní tlak.

Kromě přínosu pro fyzické zdraví mají přestávky vyplněné chůzí také přínos pro duševní zdraví.

„Během studie jsme účastníky požádali, aby pomocí dotazníku ohodnotili svůj psychický stav. Zjistili jsme, že v porovnání s celodenním sezením snížila pětiminutová lehká procházka každou půlhodinu pocit únavy, zlepšila účastníkům náladu a pomohla jim cítit se energičtěji,“ upozorňuje Diaz. „Zjistili jsme také, že i procházky jednou za hodinu stačily ke zlepšení nálady a snížení pocitu únavy,“ dodává.

Proč je to důležité

U lidí, kteří celé hodiny sedí, se chronická onemocnění včetně cukrovky, srdečních chorob, demence a několika typů rakoviny vyskytují mnohem častěji než u lidí, kteří se během dne hýbou, píše profesor Diaz.

Sedavý způsob života také vystavuje lidi mnohem většímu riziku předčasného úmrtí. A ani každodenní cvičení před, či po práci nemusí zvrátit škodlivé účinky sezení na zdraví.

Sedavý způsob života také vystavuje lidi mnohem většímu riziku předčasného úmrtí. A ani každodenní cvičení před, či po práci nemusí zvrátit škodlivé účinky sezení na zdraví.

„V důsledku technologického pokroku se doba, kterou dospělí tráví vsedě, již několik desetiletí neustále zvyšuje. Mnoho dospělých dnes tráví většinu dne vsedě. Tento problém se od začátku pandemie COVID-19 jen zhoršil. S přechodem na práci na dálku (home office) mají mnozí lidé v současnosti menší potřebu vycházet z domu a méně se hýbají,“ konstatují vědci ve studii a upozorňují:

„Je tedy zřejmé, že je nutné mít nějakou strategii, jak se vypořádat s tímto narůstajícím problémem veřejného zdraví 21. století.“

V závěru svého článku v The Conversation profesor Keith Diaz opakuje:

„Naše studie nabízí jednoduchou a dostupnou strategii: Každou půlhodinu si dopřejte pětiminutovou lehkou procházku. Pokud máte zaměstnání nebo životní styl, při kterém musíte delší dobu sedět, může tato jediná změna chování snížit vaše zdravotní rizika způsobená sezením.“

Zdroje:
The Conversation, Medicine & Science in Sports & Exercise

Nejnovější články