Na noční obloze vychází monstrum. Stvořili ho lidé a svítí jako nejjasnější hvězdy

4. 10. 2023 – 16:03 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

Na noční obloze vychází monstrum. Stvořili ho lidé a svítí jako nejjasnější hvězdy
Testovací telekomunikační satelit BlueWalker 3 společnosti AST SpaceMobile. | zdroj: Kredit-AST SpaceMobile

Na nebi se objevuje jasný objekt. Není to hvězda, ale umělý satelit, který není k přehlédnutí a astronomům kazí pozorování vesmíru.

Noční obloha s rozzářeným Měsícem a svítícími hvězdami i planetami je velkolepým dílem ‚stvořitele‘. Na našem nebi však nedávno přibyl objekt, který září a se kterým ‚stvořitel‘ nemá co dočinění. Je to obří satelit BlueWalker 3. Na noční obloze vytváří výrazný světelný bod.

Po úplném rozvinutí na začátku loňského listopadu zabírá plochu 64 metrů čtverečních. Stal se tak největším komerčním objektem na oběžné dráze Země. A také nejviditelnějším.

Obrovské pole antén natřené světlou barvou odráží značné množství slunečního světla zpět k naší planetě.

„Jasnost BlueWalkeru 3 se mění v závislosti na tom, jak je rozložený. Při úplném rozvinutí se vyrovná hvězdám Prokyon a Achernar, které patří k nejjasnějším hvězdám na obloze,“ píší autoři studie „Vysoký optický jas satelitu BlueWalker 3“ („The high optical brightness of the BlueWalker 3 satellite“) publikované v odborném magazínu Nature.

Co to svítí?

Satelit BlueWalker 3, je prototypem, který testuje patentované technologie pro připojení k mobilním telefonům ve vesmírném prostředí. Na nízkou oběžnou dráhu Země ho v září 2022 vynesla raketa Falcon 9 od SpaceX.

2022-03-18-BlueWalker-3-BW3-array-Microns-1536x1105 Rozložený satelit před startem na oběžnou dráhu. Jeho plocha měří 64 metrů čtverečních. | zdroj: Kredit-AST SpaceMobile

AST SpaceMobile sídlící v texaském Midlandu plánuje, že ve vesmíru rozmístí síť nejméně 168 takových satelitů. Nazývá ji nazývá BlueBirds. Astronomové jsou takovým plánem znepokojeni.

Mezinárodní astronomická unie, tvořená skupinou profesionálních astronomů, oznámila, že satelit a jeho případní nástupci jsou překážkou pro radioastronomii. Pozorování koordinovaná výborem zjistila, že pokud jasný satelit proletí před detektorem teleskopu, na snímku zanechá pruh, který je obtížné nebo téměř nemožné odstranit. Astronomům tak schází část dat.

Když satelit 10. listopadu 2022 rozvinul pole svých antén, jeho zjasnění dosáhlo magnitudy +0,4. V té chvíli se zařadil mezi nejjasnější hvězdy na noční obloze.

Astronomická unie doporučuje, aby umělé družice na nízké oběžné dráze Země měly stokrát nižší jasnost. AST SpaceMobile se přitom chystá poskytovat širokopásmové pokrytí s flotilou 90 podobných satelitů, včetně pěti, které mají být vypuštěny už na začátku roku 2024.

Autoři studie v Nature upozorňují, že se stejnými obtížemi se potýkají také vesmírná pozorování. Zatímco BlueWalker ruší sledování ze Země, pozorování Hubbleova teleskopu ztěžuje světelné znečištění satelitní konstelace Starlink.

V pavučině satelitů

„Rostoucí pronikání umělého svitu oblohy z městských oblastí už dramaticky ovlivnilo důvěrné spojení lidstva s noční oblohou. Přírůstek velkého množství jasných družic pak omezuje také naši schopnost provádět astronomický výzkum a je důvodem ke znepokojení,“ cituje web SkyNews z prohlášení Patricka McCarthyho, ředitele amerického Výzkumného a vývojového centra pro pozemní, noční optickou a infračervenou astronomii NOIRLab.

Astronomická unie ve svém prohlášení, které SkyNews publikuje, ujišťuje, že podporuje vývoj satelitních technologií, ale upozorňuje, že vlády a komerční sektor by měly navrhovat družice s minimálními dopady na astronomii. Noční obloha má být považována za „důležitou součást společného kulturního dědictví lidstva“.

„BlueWalker 3 je velkým posunem v družicových konstelacích a měl by nás všechny přimět k zamyšlení,“ říká Piero Benvenuti, ředitel astronomické unie.

Astronomové se snaží dopad umělých satelitů na pozorování vesmíru minimalizovat, ale „trend vypouštění stále větších a jasnějších družic je silný“, podotýkají autoři studie v Nature.

Zdroje:

Nejnovější články