Nemáme důkazy o mimozemských UFO. Některé objekty se ale vzpírají vysvětlení

14. 9. 2023 – 19:08 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Nemáme důkazy o mimozemských UFO. Některé objekty se ale vzpírají vysvětlení
Videozáznam pořízený 28. dubna 2020 piloty námořnictva, který ukazuje setkání s UAP, tedy UFO. | zdroj: Profimedia

Skupina vědců a odborníků, kterou vytvořila americká vesmírná agentura NASA, nenašla žádné důkazy o tom, že by neidentifikované anomální jevy (UAP), dříve označované jako neidentifikované létající objekty (UFO), měly mimozemský původ.

Experti však ve své zprávě, o které informovali ve čtvrtek, upozorňují, že existují jevy, které se vzpírají vysvětlení.

Vrchní administrátor NASA Bill Nelson to shrnul slovy: „Nejdůležitějším poznatkem ze zprávy je, že se máme ještě hodně co učit… Studijní tým NASA nenašel žádné důkazy o tom, že by UAP měly mimozemský původ. Jen nevíme, co některé UAP představují.“

Jsou věci, které zatím nechápeme

Tým 16 odborníků NASA sestavila, aby zjistila, jak může přispět k vědeckému poznání UAP, které hlásily stovky vojenských a komerčních pilotů.

Třiatřicetistránková zpráva nazvaná Nezávislá studie o neidentifikovaných anomálních jevech a publikovaná na webu NASA je pro ufology zklamáním. Neobsahuje žádná bombastická tvrzení.

Dokument, který se opírá o odtajněné informace, obsahuje sdělení, že jen malou část setkání s UAP „nelze identifikovat jako známé jevy způsobené člověkem nebo přírodními úkazy“. Zpráva odkazuje na dřívější dokumenty Pentagonu, podle nichž za UAP nejčastěji stojí čínské špionážní drony a meteorologické balóny.

Jiná pozorování vzdušných objektů zaznamenaná piloty vojenských letounů, která naznačují vzdušné objekty pohybující se způsobem zdánlivě popírajícím fyziku, jsou zase většinou výsledkem optických klamů. Do této kategorie patří video „GOFAST“, pořízené z letounu amerického námořnictva.

Pochopení dosud nevysvětlených incidentů „bude vyžadovat nové a robustní metody získávání dat, pokročilé techniky analýzy i systematické schéma pro hlášení“, píše se ve zmíněné zprávě.

Podle skupiny, která ji vypracovala, „je laťka pro tvrzení, že objekty mají mimozemský původ, umístěna příliš vysoko“.

Musíme shromažďovat data

„V recenzované vědecké literatuře dosud neexistují žádné důkazy, ani indicie, které by naznačovaly mimozemský původ UAP. A pokud zvažujeme samotné UAP, máme problém s tím, že údaje potřebné k vysvětlení těchto anomálních pozorování často neexistují,“ cituje ze zprávy žurnál Science Alert.

Zpráva zdůrazňuje, že NASA a soukromý sektor mohou pomoci zaplnit některé mezery v existujících údajích. Satelity NASA namířené na Zemi sice nemohou zaznamenat tak malé objekty, jakými jsou UAP, mohou však „zkoumat stav místních zemských, oceánských a atmosférických podmínek“, což by mohlo pomoci vysvětlit některé incidenty, které jsou zaznamenávány.

„Prostředky NASA mohou sehrát zásadní roli tím, že přímo určí, zda s jistým hlášeným chováním nebo výskytem UAP souvisí specifické podmínky prostředí,“ píše se ve zprávě.

Skupina v ní navrhuje shromažďovat údaje od veřejnosti prostřednictvím crowdsourcingu, mimo jiné pomocí „open-source aplikací založených na chytrých telefonech, které současně shromažďují obrazová data a další metadata ze senzorů chytrých telefonů od mnoha občanských pozorovatelů po celém světě“.

‚Vidíte v nich mimozemšťany? Jste blázni‘

Zpráva expertů by se dala shrnout do věty: Občas na obloze vidíme nevysvětlitelné jevy, což ale neznamená, že bychom je měli spojovat s mimozemskými UAP či UFO.

Astronaut Chris Hadfield, který pobýval na vesmírné stanici ISS a jako pilot létal pro kanadské vojenské letectvo i americké námořnictvo, nedávno v televizi CBS News upozornil, že sám během letů několikrát zahlédl UFO – objekt, který nemohl identifikovat a který si nedokázal racionálně vysvětlit, ale nikdy ho nenapadlo spojovat ho s mimozemšťany.

Hadfield vyjádřil také názor na ty, kteří za UFO vidí mimozemšťany, přímočaře, bez vytáček. „Pochopitelně jsem na obloze viděl bezpočet věcí, které nechápu. Ale vidět na obloze něco, čemu nerozumíte, a potom okamžitě dospět k závěru, že to je inteligentní život z jiné sluneční soustavy, to je vrchol bláznovství a neschopnosti logicky uvažovat,“ pravil.

Astronaut připustil, že inteligentní mimozemský život může v jiných částech vesmíru existovat. To však neznamená, že v objektech, které pozorujeme na obloze, cestují mimozemšťané, upozornil.

Amerika je ale vlastí UFO a ufologů. Platí to zejména o Nevadě, kde leží vyhlášená základna a „Oblast 51“ spojená s konspiračními teoriemi o mimozemšťanech navštěvujících Zemi. Zanícené ufology-konspirátory zmíněná zpráva ani Hadfielodovo vysvětlení v jejich „víře“ nepochybně nezviklá.

Zdroje:

Nejnovější články