Vzlétne Starship. Její druhý test naznačí datum příštího přistání lidí na Měsíci

16. 11. 2023 – 22:05 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Vzlétne Starship. Její druhý test naznačí datum příštího přistání lidí na Měsíci
Starship na nosné raketě Super Heavy čeká na start testovacího letu z texaské testovací základny. | zdroj: Profimedia

Pouhé hodiny zbývají do startu nejvýkonnější a největší rakety historie – Super Heavy Starship. Na jejím druhém zkušebním letu závisí hodně, včetně data příštího přistání lidí na Měsíci.

(Zprávu jsme aktualizovali o jednodenní odklad startu.)

Startovací okno pro druhý testovací let dvoustupňové lodi Super Heavy Starship společnosti SpaceX Elona Muska se otevře v sobotu v 7:00 centrálního amerického času, tedy ve 14:00 středoevropského času.

Raketa má vzlétnout z testovací základny poblíž texaské pláže Boca Chica. Na startu by měla předvést impozantní zahřmění a neskutečný tah téměř osmi tisíc tun.

Původně byl start naplánován na pátek. Na raketě je však nutné vyměnit pohon roštového kormidla. 

Plán letu sekundu po sekundě

Super Heavy Starship se skládá z nosné rakety nazvané Super Heavy a horního stupně pojmenovaného Starship. Celkem je sestava vysoká 122 metrů. Výrazně převyšuje raketu vesmírné agentury NASA Space Launch System (SLS), která měří celkem 98 metrů, upozorňuje časopis Space.

Při zkušebním letu, který můžete sledovat na webu SpaceX budou použity prototypy Ship 25 a Booster 8.

Plán letu, ke kterému dostala SpaceX ve čtvrtek povolení od Federální letecké správy (Federal Aviation Administration, FAA), počítá s tím, že sestava se odlepí od země se 33 motory Raptor na metan a kapalný kyslík. Všechny tyto motory nosné rakety se vypnou po 169 sekundách letu a o tři sekundy později se Booster 8 oddělí od Ship 25. Poté nastartuje několik vybraných motorů, aby se vrátil směrem k Texasu.

Po osmi minutách po startu se má první stupeň „rozplácnout“ ve vodách Mexického zálivu. Pak by se měly otevřít jeho ventily, aby se nádrže naplnily vodou a Booster 8 klesl na dno zálivu.

Podle časového rozpisu letu se po 177 sekundách od startu má zažehnout šest motorů Raptor horního stupně Ship 25, který bude rychlostí 28 160 kilometrů za hodinu pokračovat v letu. Motory by se měly vypnout po 560 sekundách letu.

Ship 25 oblet Země nedokončí. Nejpozději po 90 minutách od startu má „šplouchnout“ do Pacifiku zhruba 100 kilometrů od severozápadního pobřeží ostrova Kauai, který je součástí Havajského souostroví. (Dráhu plánovaného letu můžete vidět v následujícím videu.)

Jak Super Heavy, tak Starship byly navrženy jako opakovaně použitelné stupně. Ale pro Booster 8 a Ship 25 to bude jediný let.

Při prvním testu Super Heavy Starship letos 20. dubna brzy po startu přestaly fungovat tři motory Raptor. Horní stupeň se neoddělil od dolního. Raketa se dostala do vývrtky a začala rotovat. Řídící centrum letu proto necelé čtyři minuty poté, co se raketa odlepila od země, zapnulo autodestrukční systém a odpálilo ji.

Při startu byla poškozena část rampy. Motory pod ní vypálily kráter a do okolí odpálily kusy betonu. SpaceX ujišťuje, že se to nebude opakovat. Má tomu zabránit ocelová konstrukce s vodním chlazením.

Uvidíme další výbuch?

Nosná raketa i vesmírná loď jsou vybaveny satelitními terminály Starlink, aby bylo možné ověřit komunikaci s vysokou rychlostí přenosu dat během letového provozu.

„SpaceX chce během letu shromáždit co nejvíc údajů, aby vyhodnotila dynamiku a lépe pochopila, co loď zažívá v režimu letu, který je nesmírně obtížné přesně předpovědět nebo výpočetně simulovat,“ píše se v dokumentaci předložené společností k žádosti o licenci pro testovací lety.

Loď Starship je druhým stupněm vyvíjeného dopravního systému, který má v budoucnu do hlubokého vesmíru přepravovat více než 100 tun nákladu, nebo až 100 lidí. Doplňování paliva ve vesmíru má lodi umožnit transport posádky či nákladu na Měsíc i na Mars, případně dál do vesmíru.

Úspěch Starshipu má zásadní význam pro plány NASA na návrat lidí na Měsíc. Současná smlouva agentury se společností SpaceX počítá s využitím rakety k dopravě astronautů na Měsíc a z Měsíce v misích Artemis III a Artemis IV. Jakékoli zpoždění Starshipu nejspíš povede k odkladu přistání na Měsíci, které je naplánováno na rok 2025.

Prototyp hvězdné lodi v minulých letech explodoval při čtyřech pokusech o let do velké výšky. Až v květnu 2021 přistál, i když v oblasti motoru se opět objevily plameny.

„Vzrušení je zaručeno,“ slibuje před chystaným startem Elon Musk na webové stránce SpaceX, na které můžete sledovat odpočítávání startu.

Tomu se dá věřit.

Zdroje:

Nejnovější články