Depresi si můžete vysedět, drazí teenageři

31. 3. 2020 – 20:20 | Člověk | Radek Chlup | Diskuze:

Depresi si můžete vysedět, drazí teenageři
S depresí se můžete vypořádat bez léků, zato s pohybem | zdroj: Profimedia

Britská studie nabízí ve svízelných časech virové epidemie a sociálního odstupu užitečný recept, jak předcházet depresivní stavům. Je nečekaně jednoduchý.

Počet mladých lidí s depresemi se zvyšuje. Žijeme ve stresující době. Podle britských vědců to ale nejsou jediné faktory, které hrají depresivním stavům do karet.

Vědci z University College London (UCL) s touto psychickou chorobou spojili sedavé návyky u dospívajících.

Zvedněte zadky!

Výzkumníci použili data od 4257 teenagerů ve věku 12, 14 a 16 let, kteří byli sledování v dlouhodobém výzkumu Bristolské univerzity. Studenti nosili zařízení pro monitorování pohybu (akcelerometr) a museli pravidelně vyplňovat dotazník, který se týkal jejich koncentrace a nálady.

Během sledování se u dospívajících v průměru snížila fyzická aktivita z pěti a půl hodiny na čtyři hodiny a několik minut. Zato vsedě trávili teenageři času víc – ze sedmi hodiny na něj časem připadlo téměř devět hodin.

profimedia-0510624756 golf corona Golf, dobrý sport pro dobu sociálního odstupu. Zejména, když chodíte ve flightu sám | zdroj: Profimedia

Co je ale podstatné: Všechny tři věkové kategorie, u nichž převažovaly každodenní sedavé aktivity, měly o 18,2 procenta častější depresivní stavy. Studenti, kteří byli naopak více fyzicky aktivní, měli o 19,6 procenta nižší podíl depresí.

Fyzická aktivita přitom byla spojena s nižšími riziky depresí v 18 letech a výše. 

To, co věděl už sokol Tyrš

Z toho všeho výzkumníci udělali prostý závěr: Čím víc se pohybujete v dospívání, tím méně budete náchylní k depresím v dospělosti.

Britští vědci přitom neříkají, že prevencí před depresí je náročný nebo dokonce špičkový sport. Stačí lehká ale pravidelná (nejlépe každodenní) fyzická aktivita.

Seniorní člen vědeckého týmu, psycholog Joselph Hayes, k tomu ve shrnutí studie napsal: "Přibývá času, který dospívající lidé tráví bez fyzické aktivity a vedle toho stoupá počet mladých lidí s depresemi. Naše studie prokazuje, že tyto dva trendy jsou propojeny."

profimedia-0101712987 vtip deprese zdroj: Profimedia

"Měli bychom povzbuzovat lidi všech věkových kategorií, aby se více pohybovali a méně seděli, protože je to dobré pro fyzické i duševní zdraví. Fyzické aktivity šlechtí tělo i duši," řekl ke studii její vedoucí, neurovědec Aaron Kandola.  

Že vám to něco připomíná? Patrně jednoho ze zakladatelů Sokola a českého vlastence Miroslava Tyrše, který razil zásadu "ve zdravém těle zdravý duch".

A to před 160 lety!

Zdroj: The Frontier Post

Nejnovější články