Měsíc a změna klimatu se spojí a zplodí katastrofální záplavy, varuje NASA

17. 7. 2021 – 11:11 | Příroda | Ladislav Loukota | Diskuze:

Měsíc a změna klimatu se spojí a zplodí katastrofální záplavy, varuje NASA
zdroj: Profimedia

Globální oteplování zvyšuje četnost i rozsah záplav. Obdobnou „práci“ však může v příštím desetiletí odvádět také Měsíc.

Globální změna klimatu zvyšuje četnost i intenzitu extrémních povětrnostních jevů – mimo jiné bouří, hurikánů, anebo povodní a záplav. Blíží se však další hrozba – záplavy na pobřeží. Tentokrát za ní nebude jen globální oteplování, ale také náš věrný souputník Měsíc.

Před tímto typem záplav varuje nová studie americké vesmírné agentury NASA publikovaná v odborném časopise Nature Climate Change.

Z této vědecké práce, na které se podílela Havajská univerzita, vyplývá, že kombinace změn klimatu a vlivu Měsíce na příliv v příštím desetiletí zvýší četnost pobřežních záplav až čtyřnásobně a zvýšit také jejich rozsah.

Odliv, příliv, záplava

Měsíc ovlivňuje příliv a odliv od nepaměti. Jeho účinek však není stejný. Na své oběžné dráze kolem Země mírně kmitá v cyklu trvajícím 18,6 roku, mění svou polohu vůči zemskému povrchu.

Po polovinu cyklu Měsíc potlačuje příliv a odliv na Zemi, což má za následek nižší výkyvy hladiny. Ve druhé polovině cyklu tyto jevy zesiluje, a tak jsou přílivy vyšší a odlivy nižší.

Nyní se nacházíme v té části cyklu, kdy příliv začíná zesilovat. Avšak víc patrné to bude až ve třicátých letech.

NASA odhaduje, že v Severní Americe v této dekádě bude až čtyřnásobný počet pobřežních záplav proti současnému stavu a budou mít vážnější důsledky. Obojí můžeme čekat také v Evropě.

Přílivové záplavy přitom budou zesilovat zvyšující se hladiny oceánů a moří v důsledku globálního oteplování. Současné klimatické projekce předpovídají, že do roku 2100 průměrná pobřežní hladina stoupne nejméně o 30 centimetrů. To také znamená, že příliv bude výraznější. ¨

V součtu s působením Měsíce nárůst pobřežních záplav během vrcholu lunárního cyklu tak bude čím dál výraznější.

„Vyšší hladina a fáze Měsíce budou mít silný kumulativní účinek,“ píše ve studii Phil Thompson z Havajské univerzity, jeden z jejích autorů. „Již v příštím desetiletí tento efekt zvýší četnost a rozsah pobřežních záplav.“

Autoři studie upozorňují, že záplavy nebudou rovnoměrně rozprostřeny v průběhu celého roku. Nejsilnější nastanou kolem superúplňku, nazývaném také superměsíc. Při něm je Měsíc blíž Zemi než při většině jiných úplňků a současně se Sluncem působí na naši planetu opačnými gravitačními silami. Ty vyvolávají na hladině výdutě, které se po rotujícím zemském povrchu pohybují, a tak nastávají velké (skočné) přílivy a odlivy.

Americký Národní úřad pro oceán a atmosféru zaznamenal v roce 2019 více než šest set povodní při vysokých přílivech. Nová studie odhaduje, že v roce 2030 a v letech následujících se tyto povodně budou někdy vyskytovat dlouhodobě ve vlnách trvajících měsíc nebo déle, podle toho, jaké bude postavení Měsíce, Země a Slunce. V některých přímořských městech se mohou záplavy vyskytovat dokonce obden.

Hrozba na pobřeží

Důsledkem pobřežních záplav obvykle nejsou velké ztráty na životech, zato jejich ekonomické dopady jsou devastující. Na pobřeží je soustředěn značný díl průmyslu a klíčové infrastruktury.

Dobrou zprávou je, že po příštím desetiletí by záplavy poháněné Měsícem měly ustoupit. Za ní však následuje špatná zpráva: Znovu se vrátí – a ještě silnější – v padesátých letech.

Zdroje:
Science Alert, Nature Climate Change

Nejnovější články